E-mail is een veel gebruikte manier om informatie te delen. Van een bericht naar een familielid over het reilen en zeilen van je dagelijks leven, tot vertrouwelijke informatie over je bedrijf.

Alles komt voorbij in de mailbox. Maar hoe veilig is mailen?

Een e-mail sturen is zo gedaan en het lijkt veilig. Een bericht gaat van jouw account naar de inbox van de geadresseerde(n). De e-mail legt echter een hele weg af om bij de ontvanger aan te komen. Dat is ook precies waar het mis kan gaan. Er zit op e-mails namelijk geen briefgeheim. Iedereen die het digitale bericht tegenkomt, mag het openen.

Onderweg

Hoe groot is de kans dan dat iemand een e-mail kan onderscheppen? Die kans is groter dan je denkt. Een e-mail gaat namelijk over het enorme netwerk van kabels en routers, het internet. Daardoor kan het zijn dat jouw e-mail voor iemand in Oostenrijk eerst via Engeland, Amerika en Frankrijk gaat. Dit allemaal binnen één seconde. Al deze landen kunnen dan bij jouw e-mail.

De informatie uit een e-mail is dus vrij makkelijk te lezen voor andere partijen wanneer deze onderweg is van de verzender naar de ontvanger. Hier kun je als mailgebruiker in principe niks aan doen. Het is dus zaak om goed op te letten wat je in een e-mail schrijft.

Een paar tips
  • Kies alleen ‘reply all’ als echt iedereen die de mail dan ontvangt er iets mee te maken heeft. Zo zorg je er zelf in ieder geval voor dat de informatie niet bij mensen terecht komt die er niks mee te maken hebben.
  • Verstuur geen vertrouwelijke informatie via de mail. Er zijn genoeg alternatieven die de gegevens onderweg van verzender naar ontvanger wel beveiligen. WeTransfer is hier een voorbeeld van.
  • Wil je toch een bestand via de mail versturen, pas dan data encryptie toe op je bestand. Met data encryptie codeer je het bestand en kan het bestand alleen geopend worden met een correct wachtwoord.

Documenten

NIEUWSBRIEF

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

                    

Go to top