Als ondernemer ben je niet veilig voor hackers die op zoek zijn naar data. Ze kunnen met bepaalde software ook bij de gegevens op jouw computer. Maar een werknemer kan zijn laptop met gevoelige data ook verliezen waardoor gegevens in verkeerde handen vallen.

Hoe bescherm jij je data?

De Autoriteit Persoonsgegevens kreeg meer dan 20.000 meldingen van een datalek in 2018. Zo’n 26 procent hiervan kwam uit de sector financiële dienstverlening. We spreken van een datalek als persoonsgegevens terechtkomen bij derden die geen toegang tot die gegevens zouden mogen hebben. Een datalek is meestal het gevolg van een beveiligingsprobleem.

Data encryptie

Je kunt je gegevens beveiligen door middel van encryptie. Dit zorgt ervoor dat je gegevens versleuteld worden. Het woord zegt het al: je hebt een sleutel nodig om de gegevens te kunnen lezen.

De sleutel is meestal een wachtwoord. Zonder wachtwoord kunnen hackers je bestanden niet lezen. Zorg wel voor een sterk wachtwoord. Een korte zin als wachtwoord is voor hackers vaak moeilijk te achterhalen.

Er zijn verschillende software-tools om je data te versleutelen. Als de encryptie aan staat, gaat je data eerst langs een speciaal algoritme die je gegevens door elkaar gooit voordat ze worden opgeslagen. Hetzelfde programma ontcijfert de gegevens weer als de bestanden door een persoon met wachtwoord worden geopend.

Wil je weten welk programma voor jou en je bedrijf het beste is, neem dan contact op met je systeembeheerder.

Data verwijderen

Er is nog een andere manier waarop data van jou bedrijf op straat kan komen te liggen, namelijk via verwijderde bestanden. Het is niet genoeg om bestanden weg te gooien door op de ‘del’-knop te drukken of deze naar de prullenmand te slepen. Het bestand is dan niet echt weg en kan nog steeds terug gevonden worden door hackers.

Beter is het om een programma te gebruiken waarmee bestanden onherstelbaar van de computer worden verwijderd. File Shredder is een van de programma’s die hiervoor geschikt zijn. Overleg ook hier met je systeembeheerder of dit het juiste programma voor je is.

Documenten

NIEUWSBRIEF

 Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

                    

Go to top